24.05.2016
Aktualności

Naturalna witamina C – panaceum na wiele dolegliwości?

Witamina C od dawna znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości wpływających korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na urodę. Decydując się na suplementację, mamy do wyboru kilka możliwości. Coraz większą popularnością cieszy się jednak naturalna witamina C. Sprawdź, jak działa i jaka jej forma będzie najlepsza.

Człowiek nie ma zdolności samodzielnego syntetyzowania witaminy C, jak na przykład witaminy D. Dlatego koniecznością jest stałe jej dostarczanie – albo wraz z pożywieniem, albo w formie suplementów witaminowych. To ważne, ponieważ niedobory mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Niedobór witaminy C może być groźny

Nie wszystkie osoby zdają sobie sprawę z tego, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta w kilku przypadkach. Dotyczy to przede wszystkim pacjentów chorujących na nadciśnienie tętnicze, osób palących papierosy, spożywających alkohol, a także diabetyków.

Niedobory witaminy C objawiają się m.in. większą podatnością na infekcje, osłabieniem organizmu, zmniejszoną wydolnością fizyczną czy zdolnością adaptacji do zmian temperaturowych. Natomiast niewielkie, ale przewlekłe niedobory witaminy C mogą nasilać powstawanie zmian miażdżycowych oraz nowotworowych.

Witamina C na lepszą odporność

Przyjmowanie witaminy C w odpowiedniej dawce wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego. Witamina zwiększa bowiem odporność, między innymi dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Eliminując tzw. stres oksydacyjny wywołany wolnymi rodnikami, zmniejsza ryzyko zachorowań na przeziębienie czy grypę – szczególnie w szczycie tych dolegliwości.

Witamina C dla urody

Witamina C bierze udział w procesie syntezy kolagenu. Jest niezbędna, ponieważ bez niej produkcja włókien białkowych jest niemożliwa. Jeżeli chcesz więc zachować młody wygląd na dłużej, przyjmowanie odpowiedniej dawki witaminy C jest koniecznością. Wpływa bowiem na elastyczność skóry, opóźniając powstawanie zmarszczek.

To jednak nie wszystko, ponieważ witamina C wykazuje właściwości lekko złuszczające i rozjaśniające. Dlatego doskonale sprawdzi się w przypadku przebarwień skóry, które można zmniejszyć, stosując właśnie witaminę C.

Naturalna witamina C nie zakwasza organizmu

Przyjmowanie zbyt dużych dawek syntetycznej witaminy C prowadzi do zakwaszenia organizmu oraz sprzyja powstawaniu kamieni na nerkach. Dlatego wiele osób rezygnuje z jej przyjmowania, narażając się w ten sposób na niedobory.

Wcale jednak nie należy rezygnować z przyjmowania preparatów witaminowych. Wystarczy bowiem wybrać suplementy diety bazujące na naturalnej witaminie C, która jest znacznie korzystniejsza dla zdrowia, eliminując ryzyko zakwaszenia organizmu.

Ekstrakt z aceroli – najlepsze źródło naturalnej witaminy C

Skoro już wiesz, że najlepsza (także z punktu widzenia przyswajalności) jest naturalna witamina C, poznaj sprawdzone jej źródło. Tylko pozornie owoce cytrusowe stanowią jej bogactwo. Znacznie większą zawartością cennej witaminy C charakteryzuje się acerola. Jej ekstrakt w formie tabletek jest silnie skoncentrowany, dzięki czemu jedna dawka może pokryć nawet 156% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C. Zamiast więc wybierać preparaty multiwitaminowe, wybierz witaminę C w czystej postaci – w formie monosuplementów.

Przeczytaj również

Aktualności

African Mango – sekret szczupłej sylwetki?

Pojawiły się głosy, że za odchudzające właściwości afrykańskiego mango odpowiada spora porcja błonnika. I od razu posypały się słowa krytyki, że odchudzające działanie African Mango to ściema...

Aktualności

Goji Berry – jagody, które zapewnią młody wygląd i atrakcyjną sylwetkę

Poznaj potencjał drzemiący w Goji Berry - jagodach, które choć znane i wykorzystywane od wieków - teraz osiągają szczyty popularności.

Aktualności

Piperyna – skuteczny sposób na odchudzanie?

Dwóch pochodzących z Korei uczonych (Soo-Jong Um i Ji-Cheon Jeong) wykazało, że piperyna jest w stanie zredukować nadmierną tkankę tłuszczową, a także zakłócić aktywność genów odpowiedzialnych za powstawanie komórek tłuszczowych.